Over voorspellende gaven gesproken: Als kind al had ik verzonnen dat ik over een aantal jaren een strip zou gaan maken over een zekere Peer de Plintkabouter en dat dit mijn bekendste en succesvolste strip zou worden. Wie Peer was, hoe hij eruit zag of wat voor avonturen hij zou beleven, wist ik nog niet, maar voor de rest was ik heel stellig.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tijdens een uitstapje in mijn geboortestad Eindhoven zat ik op een druilerige dag in februari uit te puffen van mijn bezoek aan stripwinkel Eppo. GeÔnspireerd door dat bezoek en de zware boodschappentas die het opgeleverd had, begon ik wat te krabbelen op een envelopje. En daar was hij plotseling: Peer de Plintkabouter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< Peers geboorte op een envelop

 

Kort daarna werden Anton Damen en ik benaderd door de lokale Nijmeegse televisieomroep Kanaal 10, waar men een stripfiguur zocht om pauzefilmpjes mee te maken. Peer debuteerde op de Nijmeegse kabel en
beleefde verschillende korte avonturen van telkens acht, met kleurpotlood ingekleurde, tekeningen. Simpele verhaaltjes voor de kids.

De Oer-Peer op het Nijmeegse Kanaal 10
 

Al snel maakte hij de overstap naar de Sjosji (de opvolger van het Sjors en Sjimmie Stripblad (de opvolger van Eppo Wordt Vervolgd (de opvolger van Eppo (de opvolger van Pep en Sjors)))). Nadat dit blad ter ziele gegaan was (na een korte restylingspoging onder de naam Striparazzi) bleef het een hele tijd stil rond Peer. Wel verscheen in de tussentijd bij uitgeverij Silvester een tweetal albums.

In mei 2002 verscheen Peer de Plintkabouter plotsklaps in de Metro. Dagelijks. En nog geen jaar later werd hij er ook weer uitgeknikkerd. Gelukkig was ondertussen het prachtblad MYX gestart (aanvankelijk zou het misschien zelfs 'Peer' komen te heten), zodat de strip in ieder geval, op een laag pitje, kon blijven doorsudderen.

 

Op de kop af een jaar na de laatste Metro-strook verscheen die irritante kabouter opnieuw in een landelijke krant: Vanaf 21 maart 2004 waren zijn belevenissen als Meester Peer elke zondag te bewonderen op de jeugdpagina van De Telegraaf. Totdat de krant moest gaan bezuinigen en de laatste voorpublicatie van Peer stopte.

Momenteel teken ik Peer rechtstreeks voor de albumuitgaven (bij uitgeverij Strip2000), maar ik zoek ondertussen naarstig naar een nieuwe voorpublicatiemogelijkheid.

 

 

 

 

 

 
 

ACHTERGRONDEN
Wat komt er allemaal kijken bij het maken van de Peer-strip?

REACTIES
Wat vindt stripminnend Nederland (en BelgiŽ) van Peer de Plintkabouter?

ARTIKELEN
Wat schrijft de pers over Peer?