Marq van Broekhoven (Eindhoven, 1960) woont en werkt (als stripmaker, illustrator, schrijver, vertaler, musicus en schoolmeester) in Breda.

 

Marq van Broekhoven is naast striptekenaar ook nog eens docent op een basischool in Breda. Na zijn studie Nederlandse Taal- en Letterkunde besloot Marq verder te gaan met de universitaire studie Film- en Opvoeringskunsten, waar hij Anton Damen leerde kennen. Beiden hadden een apart gevoel voor humor (en vreemde smaak voor films). De twee vormden samen een team: Samen bedachten ze de verhalen en Marq visualiseerde het geheel. In 1993 werden de heren gevraagd om voor de Nijmeegse kabeltelevisie iedere week een strip te maken. De geboorte van "Peer de Plintkabouter" was een feit. Elk weekeinde was er een nieuw avontuur van 8 plaatjes (met potlood ingekleurd) en voorzien van een toepasselijk deuntje. Na een half jaar werd Peer van de buis gehaald en in het Sjors & Sjimmie Stripblad geplaatst. In datzelfde jaar begonnen de twee ook aan de strip "De Collectioneur" (een strip over een stripverzamelaar) voor ZozoLala. De voor de Nijmeegse studentenvereniging Diogenes ontwikkelde strip "Fio Dio" werd onder de nieuwe naam "Fritz Pitz in het stripblad Incognito geplaatst.

 

Toen Marq en Anton na toezegging voor Incognito 16 een paar pagina's te vullen geen tijd zagen om samen aan een scenario voor "Fritz Pitz" te werken, zag Marq zijn kans schoon om datgene te doen wat hij al jaren wilde: een auto-biografische strip tekenen. "Marq Denkt" is nu uitgegroeid tot een reeks van drie albums. Marq houdt ook wel van een beetje experimenteren. Hij richtte zijn eigen uitgeverij (Juttemis) op en bracht met regelmaat in eigen beheer verschillende titels op de markt. De opvallendste uit dat rijtje is toch wel "Stille Lijnen", een cinematisch gevisualiseerd verhaal over zijn eigen jeugd met horror-elementen. Voor de Incognitoreeks heeft Marq het album "Bubbels" getekend, een kort horrorverhaal, op scenario van Anton.

 

Marq van Broekhoven is verandwoordelijk voor de volgende stripreeksen: Marq Denkt ( 3 albums ), Peer de Plintkabouter ( 3 albums ). Jodocus de barbaar ( 1 album ) en verschillende nu niet niet meer leverbare albums

Als vertaler is hij ook actief voor de nieuwe edities van de klassieke ridder strip Prins Valiant..

 

Zaterdag 31 maart is de auteur van drie tot vijf te gast bij de Bredase Stripwinkel De Stripspecialist om zijn albums van handtekening en tekening te voorzien.

 

Iedereen is natuurlijk totaal vrijblijvend uitgenodigd

 

Voor meer info

Marq van Broekhoven http://www.plintkabouter.nl/

Strip 2000 http://www.strip2000.nl/

De Stripspecialist http://www.destripspecialist.nl